De Eindhovense start-up Codeskillz (een spin-off van Dutch Coding Company) heeft drie leerlijnen ontworpen om leerlingen 21ste-eeuwse vaardigheden bij te brengen, als probleemoplossend vermogen en kennis over ICT. Het Van Maerlant lyceum is de eerste school die lessen van CodeSkillz afneemt.
De drie leerlijnen zijn computational thinking, digitale basisvaardigheden en mediawijsheid. Eerstejaars van het Van Maerlant volgen de eerste twee. Bij computational thinking leren leerlingen complexe problemen op te lossen met logische bouwstenen. Ze moeten dan een raket naar een lanceerplatform brengen en die vervolgens lanceren. De leerlijn digitale basisvaardigheden gaat onder andere in op de onderdelen waaruit een computer bestaat en het maken van goede presentaties met presentatiesoftware.
CodeSkillz gaf aan het eind van het afgelopen schooljaar gastlessen op vijf middelbare scholen om de lesmethode verder te ontwikkelen. Dat heeft geresulteerd in drie leerlijnen. ,,Ze bestaan alle drie uit zes lessen", zegt Glenn Bergmans van CodeSkillz. ,,Dat zijn zes hoofdstukken die per hoofdstuk uit ongeveer vier levels bestaan. Een les begint met een klassikale uitleg van de docent en daarna gaan de leerlingen online aan de slag."
Het Van Maerlant lyceum heeft een licentie afgenomen voor de derde periode van dit schooljaar. ,,Voor het begin van het komende schooljaar willen we klaar zijn met de leerlijnen voor leerjaar twee. En het jaar erop voor leerjaar drie. Het sluit dan mooi op elkaar aan. Dit een startpunt. Het voorjaar van 2020 wordt spannend voor ons. Hopelijk volgen veel scholen het voorbeeld van het Van Maerlantlyceum."
Op de foto: Tim Strik (Van Maerlantlyceum, deelnemer LIBRE 8) en Glen Bergmans (Dutch Coding Company, LIBRE 9) tekenen de samenwerkingsovereenkomst.