TechUnited wint WK

10-7-2023

Tijdens het wereldkampioenschap robotvoetbal (RoboCup) 2023 in Bordeaux is TechUnited, het robotvoetbalteam van de Technische Iniversiteit Eindhoven, er wederom in geslaagd de wereldtitel te veroveren. In de finale wonnen ze met 6-2 van de falcons.


TechUnited is een multidisciplinair team van (oud) studenten, onderzoekers en medewerkers van de Technische Universiteit Eindhoven op het gebied van robotica. Binnen het team worden diverse kennisgebieden als werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica gecombineerd om complexe problemen op te lossen met hoogstaande techniek en slimme computeralgoritmes. Het team focust zich vooral op autonome voetbalrobots en zorgrobots en doet mee aan diverse internationale toernooien. Ook verzorgt het team regelmatig demonstraties, bijvoorbeeld op scholen, om kinderen te interesseren voor techniek. Binnen het LIBRE programma zijn we vanuit Eindhoven Academy al vele malen bij TechUnited op bezoek geweest voor een interactieve demonstratie.

RoboCup is een internationaal toernooi wat zichzelf als doel heeft gesteld om met behulp van techniek en kunstmatige intelligentie zover te komen dat voetbalrobots in 2050 de wereldkampioen voetbal zou kunnen verslaan. Daarvoor wordt jaarlijks een internationaal toernooi georganiseerd waarin teams van universiteiten, bedrijven en onderzoeksinstellingen de strijd aan gaan op verschillende gebieden die hier toe moeten gaan bijdragen.

TechUnited doet mee in twee belangrijke categorieën, te weten de zorgrobots en de voetbalrobots in de middle size league. In de middle size klasse nemen twee teams van elk 5 volledig autonome robots het tegen elkaar op. Deze robots communiceren met elkaar en reageren samen op de constant veranderende omgeving. Het is een open source competitie waarbij alle gegevens na afloop van het toernooi gedeeld moeten worden. Ook worden elk jaar de regels aangepast om de competitie spannend te houden en te voorkomen dat één team op basis van kennisvoorsprong onverslaanbaar wordt voor de rest. Desalniettemin heeft het team van TechUnited inmiddels al meerdere Europese titels op zak en nu ook al 8 keer de wereldtitel binnen gesleept. Waaronder dus ook dit jaar, waar in Bordeaux de finale met 6-2 werd gewonnen van een ander team uit de Brainportregio, namelijk de Falcons van ASML.

In 2013 mocht Eindhoven gaststad zijn van dit toernooi. Dit was een geweldig event met veel publiek en veel media-aandacht. Ook volgend jaar, in 2024, zal Eindhoven wederom gaststad zijn van dit internationale toernooi. Het belooft weer een groot spektakel te worden. Niet alleen voor techneuten van de universiteit, maar juist ook voor de rest van de stad zoals scholen en families met kinderen. En natuurlijk is dit ook voor het Brainport bedrijfsleven een prachtig evenement om zichzelf te laten zien. Kortom, een visitekaartje voor de Brainportregio!

Ander nieuws

Hoe gaat het nu met... ?

15-5-2024

GIOVANNI WOUTERS (LIBRE 1), de nieuwe secretaris-directeur van de Metropoolregio Eindhoven (MRE), het netwerk waarin 21 regiogemeenten samen aan strategische gemeentegrens overschrijdende opgaven werken.


Brainport & Defensie

5-4-2024

Afgelopen voorjaar is de Brainport als eerste Nederlandse regio toegetreden tot een groot innovatienetwerk van de NAVO. Dit gebeurde op voordracht van Defensie als resultaat van een steeds sterker wordende samenwerking.


Brainport voor elkaar

10-1-2023

Het inzetten van de kracht van het Brainportmodel in het maatschappelijk veld is al door diverse Challenge-groepen in het LIBRE programma geopperd en uitgewerkt. Nu wordt dit idee door Brainport Development daadwerkelijk opgepakt en uitgevoerd!